home | over makanmakan | gerechten | catering | hartige hapjes | contact


Over Makan Makan

 

Lekker eten is een traditie van Indonesiërs, omdat het land rijk is aan verschillende soorten gerechten over de hele lengte van het eilandenrijk. Daarom gebruiken wij bij het logo van “makanmakan” het hele eilandenrijk van Indonesië, omdat onze gerechten kunnen variëren van Sumatra tot Irian Jaya. Alles wat hier tussen ligt komt u dus tegen op onze receptenlijst.
Wij houden ons zoveel mogelijk aan traditionele recepten, zodat de authenticiteit van de gerechten wordt behouden.

Zo willen we streekgerechten van dorp tot dorp of van eiland tot eiland van elkaar onderscheiden, want zo heeft elk eiland haar eigen identiteit van gerechten. Bijvoorbeeld op Sumatra wordt veel rendang (rundvlees), pempek (gemalen vis in tapioca), saté padang en deze gerechten zijn vrij pittig of heet wat echt een kenmerk is van Sumatraans eten.


Op Java wordt zelfs opgedeeld in drie streken n.l. West-Java, Midden-Java en Oost-Java.

Op West-Java wordt heel veel rauwe groente gegeten ook wel “lalapan” genoemd.
Dit wordt gegeten met witte rijst, gezouten vis en sambal.

Op Midden-Java, waar de lekkerste gerechten vandaan komen en ook waar het gros van onze gerechten uit bestaat,
zie je dat er heel veel combinaties zijn met kruidenmixen. Een kenmerk is dat gerechten uit Midden-Java pittig
en een zoetige smaak hebben. Zo wordt bijvoorbeeld veel koriander, palmsuiker, trassi (smaakversterker van gedroogde garnalen), komijnzaad en kunjit gebruikt.

Op Oost-Java worden veel zeevruchten gegeten of producten die van zeevruchten worden gemaakt, bijvoorbeeld petis (garnalen pasta). Deze gerechten zijn meestal gemakkelijk te bereiden en zijn binnen een handomdraai klaar.


Op Bali zijn de gerechten zo goed als evenredig als die van Oost-Java.


Op het eiland Madura wordt hoofdzakelijk mais gegeten.


Op Kalimantan is het tamelijk bebost en de mensen leven daar ook van hoofdzakelijk, zoete aardappelen, casave en bladgroente. Het vlees wat wordt gegeten is voornamelijk varkensvlees of vis. Voorbeelden van gerechten zijn: Casavebladeren in cocossaus en babi panggang (dus dit komt niet uit China, maar wel door chinese immigranten ontwikkeld). Babi panggang betekent letterlijk geroosterde varken en is een Indonesisch woord.


Sulawesi is een eilandenrijk waar veel heet wordt gegeten, zo is ritja-ritja een bekende gerecht dat onder de
bevolking vaak wordt gegeten met papayabladeren, dat is roerbakken met veel chili en gember. Bubur Menado is rijstepap met veel soorten groente erin.


Op de Molukken wordt veel vis gegeten met papeda (sagomeel), dit is een gerecht dat men alleen terugvindt op de Molukken en Irian Jaya. Het is een vervanger van rijst. Wat rijst is voor een Javaan is papeda voor een Molukker.


Over hartige hapjes zullen we maar kort zijn, want dat gaat ook per streek.

 

Cursussen en workshops

In verband met toegenomen drukte, kunnen wij voorlopig geen cursussen en workshops geven.

Ons excuses hiervoor.

 

 
Altijd vers en lekker!